Genitivul in engleza – reguli de care ai nevoie pentru a vorbi engleza corect!

Dupa cum ai invatat deja la orele de limba romana, genitivul este cazul care indica posesia, aspect care ramane adevarat si in alte limbi. Insa cum se formeaza genitivul in engleza? We thought you’d never ask! Descopera, in continuare, tot ce trebuie sa stii pentru a forma si utiliza corect acest caz in limba engleza!
Pentru inceput, trebuie notat faptul ca, in limba engleza, exista doua tipuri de genitiv: cel analitic si cel sintetic. Iata cand si cum se foloseste fiecare forma!
1. Genitivul analitic
Cuvantul analitic este definit ca fiind ceva „exprimat prin doua sau mai multe cuvinte”, caz care se aplica si aici. Pentru formarea genitivului analitic in engleza, se foloseste prepozitia „of”. Inainte de a vedea cateva exemple, iata cand este indicata utilizarea sa:
-
in cazul substantivelor neutre (ex. Statue of Liberty – Statuia Libertatii);
-
pentru expresiile mai lungi, care contin mai multe substantive (ex. the colour and shape of the car – culoarea si forma masinii).
Alte exemple:
-
Mother of Dragons – Mama Dragonilor;
-
Wheel of Fortune – Roata Norocului;
-
Legs of the table – Picioarele mesei;
-
King of Spain – Regele Spaniei;
-
The name of the game – Numele jocului etc.
2. Genitivul sintetic
Dupa cum indica si denumirea sa, aceasta forma de genitiv in engleza are scopul de a sintetiza forma extinsa a genitivului analitic. Cunoscut si sub denumirile de The Saxon Genitive si The ‘s Genitive, acesta este forma cea mai utilizata in limba engleza de catre cei care vor sa exprime posesia. Iata cum se formeaza acesta!
i. Cand posesorul este exprimat printr-un substantiv la singular se adauga ‘s la finalul sau.
-
John’s bike – Bicicleta lui John;
-
Director’s office – Biroul directorului;
-
A life‘s work – Munca de o viata;
-
England‘s regulations – Legile Angliei;
-
The boy’s glasses – Ochelarii baiatului;
-
Doctor’s recommendation – Recomandarile doctorului etc.
ii. Cand posesorul este exprimat printr-un substantiv la plural se adauga s’ la finalul sau.
-
Your friends’ pool – Piscina prietenilor tai;
-
Her parents’ house – Casa parintilor ei;
-
Girls’ trip – Excursia fetelor;
-
Mike’s eyes – Ochii lui Mike etc.
Atunci cand un nume propriu se termina in –s (de exemplu, Charles sau James), genitivul se poate alcatui in ambele moduri. De exemplu, se poate folosi atat James’s book, cat si James’ book, ambele forme fiind corecte.
Retine ca forma sintetica pentru genitivul in engleza nu este folosita pentru obiecte. Iata cateva exemple:
-
The keys of the house (NU The house’s keys);
-
The end of the road (NU The road’s end);
-
The wheels of the car (NU The car’s wheels) etc.
Daca pluralul nu se termina in –s, se formeaza genitivul ca la substantivele singulare. Afla mai multe despre pluralul substantivelor in engleza aici! Iata doua exemple:
DE RETINUT! Exista si o a treia forma de genitiv in engleza, in care forma gramaticala a posesorului nu se deosebeste de forma a ceea ce poseda. Cateva exemple sunt Students Association (Asociatia Studentilor) sau Child Protection (Protectia Copilului).
Acum ca ai invatat cum se formeaza genitivul in engleza, nu mai ramane decat sa exersezi formand cateva exemple proprii pe care le poti introduce in cadrul unor propozitii. Astfel, cand va veni momentul sa folosesti acest caz la examene, iti va fi extrem de usor! Mult succes!