Ce modificari aduce noul an scolar 2022 – 2023? Fara teze! Cum se incheie mediile si cu cate note?
Noul an scolar 2022 – 2023 vine cu o multime de schimbari pentru elevi. Printre modificarile care-i vor bucura foarte mult pe acestia se numara eliminarea tezelor si incheierea unei singure medii pentru toata durata anului. Aproximativ 2,9 milioane de elevi si prescolari au inceput cursurile noului an scolar care a debutat in 5 septembrie.
Media anuala va fi reprezentata de rezultatul mediei aritmetice a notelor obtinute pe parcursul anului. Profesorii vor stabili modul de evaluare si numarul de note acordate, cu mentiunea ca numarul de note sa fie cu cel putin 3 in plus fata de numarul de ore saptamanale alocate fiecarei materii. Spre exemplu, daca un elev studiaza 2 ore de fizica pe saptamana, atunci acesta va trebui sa aiba un numar minim de 5 note in catalog.
O alta modificare majora a fost anuntata de Ministerul Educatiei cu doar o saptamana inainte de inceperea noului an scolar. Aceasta vizeaza absolventii claselor a VIII a si face referire la conditiile de admitere la liceu. Ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu a anuntat ca nu se va mai tine cont de media anilor de studiu din clasele V – VIII pentru admiterea la liceu, medie ce avea o pondere de 20% in admitere.
„E o decizie luata in Comisia de Dialog Social a Ministerului Educatiei. E sustinuta si de reprezentantii parintilor, ai elevilor si de cei din sindicate, prin urmare, de data asta, e o decizia unanim acceptata”, a declarat secretarul de stat in Ministerul Educatiei responsabil de invatamantul preuniversitar, Sorin Ion, pentru Europa Libera.
Modificari an scolar 2022 – 2023. De ce s-au scos tezele si mediile intermediare?
Ministrul Educatiei a precizat faptul ca eliminarea tezelor si a incheierii mediilor intermediare nu a fost influentata de noua structura a anului scolar, organizata pe module si nu semestre. (Iata AICI structura noului an scolar 2022 – 2023). Acesta sustine ca s-a decis la renuntarea sustinerii tezelor deoarece ”in gimnaziu, din vreo 17 materii, teza se dadea doar la cateva. Asta inseamna ca putem face foarte bine evaluarea copiilor, fara sa ii supunem la un test suplimentar, o teza, cu o materie de un semestru intreg”, a declarat ministrul Cimpeanu.
Cat despre renuntarea la incheierea mediei intermediare, secretarul de stat in Ministerul Educatiei a motivat astfel: ”Doar am renuntat la incheierea unei medii intermediare, semestriale, care oricum nu avea relevanta, pentru ca tot procesul educational se raporta la mediile anuale”. Potrivit acestuia, in modificarile introduse de noul an scolar, reprezentantii Ministerului au studiat exemple din alte tari UE.
Sistem de notare la disciplinele vocationale: educatie fizica si sport, muzica, desen
Ministerul Educatiei propune pentru noul an scolar un sistem de notare cu calificative Foarte Bine / Bine / Suficient / Insuficient pentru disciplinele vocationale Educatie Fizica, Educatie Muzicala si Educatie Plastica. Propunerea vine ca urmare a analizei efectuate si potrivit careia din 192.843 de medii analizate la aceste materii, 162.052 sunt medii generale / anuale de 10.00.
“Sunt foarte multe scoli in care nu exista nici macar o medie diferita de 10.00 la aceste discipline (37 scoli din esantionul de 220 scoli). Practic, situatia reala ne arata ca mediile sunt distribuite pe 4 paliere, 10.00, 9.50, 9.00 si mai putin de 9.00“, sustine ministrul Educatiei.
Cu toate astea, pentru invatamantul vocational / clase cu profil sportiv se va pastra sistemul de notare de la 1 la 10, lucru precizat in proiectul de lege.
“Ne exprimam convingerea ca acest sistem de evaluare, care ia in considerare realitatile din sistemul de invatamant romanesc va incuraja participarea elevilor la aceste discipline, fara a simti presiunea notei. In plus, precizam ca numarul de ore alocat saptamanal acestor discipline nu va fi diminuat, existand posibilitatea de crestere prin noile planuri cadru care vor fi aplicate incepand cu septembrie 2023“, mai spune ministrul Educatiei.