Cum înveți engleza când nu ai timp – tips & tricks pentru a învăța mai rapid
Engleza este considerată drept o limbă străină accesibilă și relativ ușor de învățat. Însă, cu 750.000 de cuvinte și ortografia care îl poate păcăli și pe cel mai priceput cursant, învățarea rapidă a limbii poate părea imposibilă. Noi suntem aici pentru a îți spune că nu este, atâta timp cât folosești strategia potrivită pentru engleza corporate. Iată sfaturile noastre de top despre cum să înveți engleza când nu ai mult timp la dispoziție!
1. Citește tot ce îți pică în mână
Literatură clasică, broșuri, ziare, site-uri web, e-mailuri, feed-ul rețelei de socializare, instrucțiuni pe cutii de cereale… dacă este în engleză, citește! De ce? Ei bine, acest conținut are atât expresii pe care le cunoști deja, dar și mult vocabular nou, mai ales în cazul englezei corporate. Cititul te ajută rapid, deoarece expunerea la vocabularul învățat îți oferă noi exemple în context, întărind astfel acele cuvinte în mintea ta. Iar învățarea de cuvinte și expresii noi este esențială pentru a-ți construi vocabularul, în special într-o limbă precum engleza, cu atât de multe cuvinte!
2. Ia notițe când citești
Acest sfat este unul clasic, din motive întemeiate: funcționează! Când învățăm, de multe ori ne bucurăm atât de mult când descoperim un cuvânt nou dintr-o frază, încât uitarea lui pare imposibilă. Dar, ai încredere în noi, nu totul se „lipește” de prima dată, mai ales în cazul englezei de business. Pentru a combate uitarea, obișnuiește-te să porți un carnețel sau să folosești o aplicație precum Evernote. Ori de câte ori auzi sau citești un cuvânt sau o expresie nouă, o scrii în context: într-o propoziție și cu sensul notat.
3. Vorbește cu oameni reali
Pentru ce este o limbă, dacă nu pentru a comunica? Sigur, noi, oamenii, putem comunica și fără să deschidem gura, însă vorbirea te ajută mult mai bine să „prinzi” o limbă străină decât să o citești sau să o scrii. Gândește-te doar de câte ori ai auzit oameni spunând că „înțeleg, dar nu pot vorbi engleza”. O mulțime de potențiali vorbitori de engleză au transformat vorbirea într-o barieră uriașă de netrecut, care influențează doar psihicului lor. Nu fi așa! Caută vorbitori nativi pentru un schimb lingvistic informal, înscrie-te la un curs online precum cel oferit de Flying Colours pentru engleza de afaceri sau, pur și simplu, exersează cu voce tare în fața oglinzii!
4. Abonează-te la podcasturi sau canale Youtube în engleză
Îți place umorul? Politica? Blogging-ul? Gătitul? Cu subiecte care acoperă toate interesele imaginabile, găsești ușor un podcast sau un canal de Youtube în limba engleză. Abonează-te la câteva și ascultă în timp ce conduci sau mergi către școală sau serviciu. La început, s-ar putea să ți se pară dificile accentele native, dar rămâi cu ele și în curând vei începe să înțelegi ceea ce auzi (astfel o să înveți o mulțime de cuvinte din vocabularul nou al unui vorbitor nativ!)
5. Pleacă în străinătate
Dacă ar exista o modalitate mai bună de a învăța engleză decât a trăi și studia într-o țară vorbitoare de engleză, ne-ar plăcea să știm! Nu este un secret că engleza este cea mai vorbită limbă din lume și, având o listă lungă de țări din care să alegi, poți să-ți alegi mediul ideal de învățare în funcție de emisferă, vreme sau orașul preferat. De asemenea, folosește vacanțele sau micile excursii de sfârșit de săptămână pentru a pleca undeva unde poți exersa engleza.
6. Folosește-ți prietenii
Ai prieteni care postează online în engleză? Nu trece peste postările lor: scanează articolele pe care le distribuie și citește unul sau două în fiecare zi. Acestea pot fi articole de știri sau reviste, videoclipuri, discuții, postări pe blog, cântece sau orice altceva. Dacă este în engleză și subiectul te interesează, îți va fi de ajutor!
7. Pune o mulțime de întrebări
Curiozitatea a ucis pisica, spune un proverb, dar, cu siguranță, l-a ajutat pe cel care învață limba să dobândească fluență! Pe măsură ce înveți engleza, vei aduna în curând un munte de întrebări. Nu sta pe gânduri – fii curios și rezolvă-le! Dacă ești înscris la cursul nostru, întreabă-ți profesorul – la urma urmei, pentru asta suntem acolo :). Dar dacă înveți singur, nu-ți face griji: găsește răspunsuri pe bloguri sau site-uri lingvistice, întreabă alți cursanți sau citește pe forumuri. Vei fi fericit că ai făcut-o!
8. Găsește-ți un mentor virtual
Grăbește învățarea alegând un actor sau cântăreț vorbitor de engleză care îți place. Caută online, găsește interviuri pe care le-a dat și urmărește-le! Urmărește mai întâi esențialul, apoi ia-ți timp pentru a nota expresiile și cuvintele interesante pe care le auzi. Argoul, poveștile, umorul și anecdotele care ies din aceste interviuri îți vor oferi cu siguranță multe instrumente pentru a lucra eficient! Și pentru a învăța mai rapid limba engleză.
9. Începe cu ceea ce îți trebuie cu adevărat
Este posibil ca progresele tale la engleză să fie mult mai rapide dacă îți amintești constant de motivele tale pentru a învăța. Mergi la un schimb de studii? Concentrează-te pe vocabularul legat de studiile tale. Ai o conferință în străinătate? Perfecționează elementele de început de conversație pentru a le folosi cu ceilalți participanți și elementele de engleză corporate. Mergeți într-un an sabatic sau în vacanță? Se pare că vocabularul de călătorie și turism vă va fi ghidul. Dacă te lansezi însă în învățarea limbii engleze sperând să înveți ca prin minune orice și totul deodată, este posibil să ajungi confuz și epuizat. Ceea ce ne duce la…
10. Nu te descuraja
Când începi să simți că nu faci față – ceea ce se întâmplă tuturor cursanților la un moment dat – nu spune „nu pot să vorbesc engleză” sau „nu voi înțelege niciodată asta”. De fapt, interzice acele fraze din vocabularul tău! Ele doar îți estompează înțelegerea progresului pe care îl faci și te conving că visele tale de a vorbi bine engleza sunt imposibile. Gândește, în schimb, „învăț engleză și fac îmbunătățiri în fiecare zi”, „nu este întotdeauna ușor, dar merită”, „sunt mult mai bine că am fost acum șase luni” și încurajează-te pentru a-ți aminti de imaginea de ansamblu.