Povestea lui “again”
Punga aterizase în casa lor cu 4 ciocolate cu foiță aurie înăuntru. O mătușă sau poate un unchi venise de undeva “din afară” și adusese dulciurile pentru copii. Punga era albă, din plastic și pe ea erau imprimate cele mai albastre litere din lume: “Thank you! Please come again”.
Ochii fetiței de 9 ani, închiși la culoare, adânci și luminoși citiseră cuvintele englezești. De fapt, nu citiseră chiar tot.
- Thank you era “Thank you”. Mulțumesc. Auzise cuvintele și la școală și de la verișorii mai mari.
- Please era ,,te rog”. Știa pentru că vecina cea tânără, când îi cerea ceva îi spunea: hai, te rog, please, cum zic englezii…
- Come era ,,vino”. Come! Urlase personajul principal și ea citise singurul cuvânt de pe televizor: Vino!
DAR “Again”? Ce însemnă again?
Fetița a luat punga, a netezit-o și a mers la butic: ,,Ce înseamnă again?’’ ,,Nu știu, fetițo! S-a burzuluit vânzătoarea”. Ce înseamnă again? S-a oprit la farmacie, apoi la verișoara Tatiana și unde și mai unde, dar nu s-a oprit. Era un cuvânt și era un cuvânt în engleză. Era un cuvânt scurt și nu părea că pământul se oprea în loc dacă nimeni nu îl cunoștea.
Însă pentru ea era o nevoie organică, o nevoie de a cunoaște o limbă nouă ce o împlinea și o făcea fericită. Cumva, dacă afla înțelesul acelui cuvânt părea că înțelege lumea din care venea punga miraculoasă, părea că e puțin acolo, cu oamenii din țara cu pungi pe care scria mulțumesc cu litere azurii.
Again înseamnă ,,din nou”.
Din nou, again and again, a întrebat și a cercetat fetița până ce într-o zi a reușit să unească cuvinte în engleză, de una singură, acolo în satul dobrogean ce o purta, dar deja care nu o mai încăpea.
Într-o zi o profesoară inspirată, dăruită cu blândețe și dragoste pentru elevii săi, a găsit de cuviință să o motiveze spunându-i că pronunția ei este impecabilă și încurajând-o să învețe de drag, dându-i un scop în viață – acela de a deveni profesoară de limba engleză.
Fetița nu știa ce este o pregătire suplimentară însă a știut că e musai să lucreze mai cu sârg și mai cu dorință de a crește. Apoi a intrat la facultatea de Litere, la secția de engleză. A primit burse la Oxford, Strasbourg și Londra. A scris manuale auxiliare de engleză. A urmat zeci de cursuri de specialitate și a apropiat copiii de limba aceasta deosebit de dragă ei care într-o lume gri a copilăriei i-a dat toate culorile pentru a lumina lumea din jurul ei.
A tool to play around to get a result
Ce se întâmplă când copilul tău simte cu putere că e timpul să găsească o altă poartă spre Universul ce îl așteaptă? Este timpul să îl ajuți și să îl susții; engleza, azi, nu mai poate fi socotită un apanaj al maeștrilor, al celor inițiați, un privilegiu al unui club elitist. Engleza este un instrument, “a tool to play around to get a result” așa cum excelent punctează Marianna Pascal, trainer pe abilități de comunicare.
Cursurile de engleză vă vor ajuta copiii (și de ce nu, pe voi) să răzbată într-un univers multicultural în care unealta ce ne leagă pe toți este limba de circulație internațională.
379 milioane de vorbitori nativi de limba engleză
Astăzi există 379 de milioane de vorbitori nativi de limba engleză în toată lumea conform celor mai recente statistici; cifra aceasta este depășită doar de cea a vorbitorilor de chineză (1.3 miliarde) și spaniolă (460 milioane).
A vorbi engleza este o bună modalitate de a facilita interrelaționarea dintre copiii lumii și un “must” dacă fiii și fiicele nostre vor alege cariere în diplomaţie, comerţ, transport, educaţie şi în multe alte domenii. Astăzi fetița din satul dobrogean are o misiune clară, aceea de a ajuta copiii să interiorizeze limba engleză sau să o perfecționeze prin metode active și moderne cu ajutorul profesorilor calzi și dăruiți ce își iubesc profesia și, mai ales, iubesc copiii. Să nu uităm: un copil nu poate învăța decât de la un mentor cu dragoste de oameni și de profesie!
Flying Colours este însăși sufletul acestei fetițe cu ochi adânci și luminoși, motivația ei de a schimba în bine părticica de lume în care trăiește. Într-un loc din această țară (și sigur și din această lume) un copil caută înțelesul unui cuvânt în engleză ce îi deschide viitorul.
Tu ai aflat ce caută copilul de lângă tine?
********************************************************************************************************************************
Articol scris de Scarlett Onică – Psiholog, pedagog, formator, inițiator de programe educaționale și susținător înfocat al instinctului matern. & Renate Nenciu – Consultant în arhitectură de Brand și Comunicare
********************************************************************************************************************************